Spinati-lillkapsa püreesupp
Kasuta kodumaiseid vilju ning valmista lõuna- või õhtusöögiks kiirelt ja lihtsalt valmiv kreemjas spinati-lillkapsa püreesupp. Retsept on gluteenivaba ning laktoosivaba võid kasutades ka laktoosivaba. Vegan versiooni jaoks asenda või mõne meelepärase õliga. Toiteväärtus Kalorid: 400 kcal Süsivesikud: 65.3 g (62.7%) Rasvad: 10.7 g (23.1%) Valgud: 14.8...
Õuna-kohupiimamaius
Kiiresti ja lihtsalt valmiv ahjuõunamaitseline õuna-kohupiimamaius sobib hästi vahepalaks või miks mitte ka hommikusöögiks. Toiteväärtus Kalorid: 338 kcal Süsivesikud: 46.7 g (53.1%) Rasvad: 11.7 g (29.9%) Valgud: 15.0 g (17.0%) KOOSTIS – 150 g 3% kohupiimakreemi (Alma) – 150 g õuna – 1 sl mett – 1 tl kaneeli – 10...
Läätsepasteet
Tervislik valgurikas läätsepasteet päikesekuivatatud tomatitega on põnev vaheldus tavalisele pasteedile. Läätsepasteet sobib võileivale määrimiseks, erinevate galetite ja näkileibadega ning sarnaselt hummusele ka tooreste juur- ja köögiviljadega nautimiseks. Lisaks sellele, et läätsed sisaldavad palju valku, sisaldavad nad ka ohtralt kiudaineid ning on...
Gluteenivabad rabarberimuffinid
Need mahlased, aga samas õhulised rabarberimuffinid sündisid parasjagu kodus olemasolevatest koostisosadest. Muffinid on väga tervislikud, ei sisalda lisatud suhkruid ning on lisaks ka gluteeni- ja piimavabad, seega sobivad praktiliselt kõigile. Datlid, banaan ning rabarber teevad muffinid mahlaseks, linaseemned ja chia...
Toortatramüsli
Traditsiooniliselt on müsli peamiseks koostisosaks küll kaerahelbed, kuid imemaitsva müsli saab ka toortatrast. Kiiresti ja lihtsalt valmiv toortatramüsli sobib hästi nii hommikusöögiks kui ka vahepalaks. Retsept on gluteeni- ja laktoosivaba. Müslit võid süüa jogurtiga, lisada kohupiimale või proovida mõne taimse piimaga....
Kuidas leida endale sobiv geenitest?
Millise testi peaksin valima? Millised teemad erinevates testides sisalduvad? Järgnev tabel vastab neile küsimustele ja on sulle abiks sobivaima geenitesti valimisel. Võrdle meie peamisi teste neis uuritavate teemade põhjal ja leia endale sobivaim. Kogu testide valikuga saad tutvuda SIIN. Lisaks on meie...
Energiakulu, ainevahetus ja UCP1
Selles postituses räägime toiduenergiast, energiakulust ja selle komponentidest, erinevatest rasvkoe tüüpidest ja nende funktsioonidest ning sellest, kuidas erinevused meie geenides mõjutavad ainevahetust ja kulutatava energia hulka. Toiduenergia ja energiatasakaal Mis on toiduenergia? Toiduenergia on toidu ja joogiga saadav energiahulk, mis peab katma...
Piparkoogipallid
Maitsvad ja tervislikud piparkoogimaitselised pallikesed sobivad hästi vahepalaks või miks mitte ka jõululauale. Retseptis toodud koguseid kasutades tuleb ca 20 pallikest. TOITAINED 100 g kohta Kaloreid: 552 kcal Süsivesikuid: 52 g Valke: 15.6 g Rasvu: 30.5 g KOOSTIS – 150 g maapähkleid või mandleid või nende segu (võid...
Lihtne peedipüreesupp
Lihtne peedipüreesupp feta juustu ja chia seemnetega on hea vaheldus tavalisele boršile. Röstitud chia seemned lisavad supile mõnusat krõmpsu tekstuuri ja sisaldavad muuhulgas ka kõiki inimorganismi jaoks asendamatuid aminohappeid (leutsiin, isoleutsiin, lüsiin, valiin, metioniin, fenüülalaniin, treoniin, trüptofaan, histidiin). Feta juust...
Sügisene kõrvitsapüreesupp
Kõrvitsahooaeg on täies hoos! Valmista õhtu- või lõunasöögiks lihtne sügisene kõrvitsapüreesupp, millele lisab kreemisust toorjuust. Retsept on gluteenivaba. TOITAINED Kaloreid: 408 kcal Süsivesikuid: 59.6 g (55.6 %) Valke: 12.9 g (12.0 %) Rasvu: 15.5 g (32.4 %) KOOSTIS – 350 g kõrvitsat – 200 g porgandit – 1 keskmine sibul –...
Täidetud suvikõrvits
Mõnusalt mahlane hakkliha, riisi ja kodujuustuga täidetud suvikõrvits sobib hästi nii lõuna- kui ka õhtusöögiks. Retsept on gluteenivaba ning sobib meie kõrge valgusisaldusega dieedi menüüsse. TOITAINED Kaloreid: 620 kcal Süsivesikuid: 70.6 g (46.6 %) Valke: 48.5 g (32.0 %) Rasvu: 14.4 g (21.4 %) KOOSTIS – ca 300...
Tunne oma geene: FTO
Teadusuuringutes on leitud, et geenid mõjutavad ülekaalulisuse riski 40-70% ulatuses. Kehakaalu mõjutavad mitmed erinevad metaboolsed protsessid ja rajad, mis on seotud näiteks rasvade lagundamise, energiakasutuse ja isu regulatsiooniga. Nende protsessidega on seotud paljud geenid, kuid üheks enim uuritud geeniks seoses...
Läätseroog punase riisiga
Lihtne ja kiire tomatine läätseroog punase riisiga sobib nii taimetoitlastele kui ka laktoosi- ja gluteenitalumatusega inimestele. Punane riis on mõnusalt pähklise maitsega ja seda peetakse kõige kasulikumaks riisisordiks. Seda seetõttu, et riisiteradelt on eemaldatud vaid kõige välisem mittesöödav kest ning alles...
Folaat ja geenid
Vitamiin B9, folaat ja foolhape Vitamiin B9 on oluline vesilahustuv mikrotoitaine, mis esineb erinevates vormides – folaat ja foolhape. Kuigi neil on oluline erinevus, kasutatakse neid nimetusi tihti läbisegi. Naturaalsel kujul esineb vitamiin B9 folaadina, mis on tegelikult sarnaste omadustega ühendite...
Kas veganlus sobib kõigile?
Väga kaua on arutletud selle üle, kas veganlus on inimesele tervislik või mitte. Poolt ja vastuargumente on mõlemal poolel. On pikaaegseid veganeid, kes on väga hea tervise juures, kuid on ka neid, kes on pidanud terviseprobleemide tõttu veganlusest loobuma. Miks...