Tervislik kodune martsipan
Poes müüdav martsipan sisaldab enamasti suures koguses suhkrut, erinevaid suhkrusiirupeid ning üsna väikeses koguses mandleid. Martsipani saab aga kerge vaevaga ka ise kodus valmistada. Imelihtsa ja tervisliku martsipani valmistamiseks vajad ainult kaht koostisosa ja köögikombaini.
Magususe annavad tervislikule martsipanile datlid. Datlid on küll väga magusad, kuid madala glükeemilise indeksiga, mis tähendab, et nad tõstavad veresuhkrutaset vähem ja aeglasemalt kui tavalised lisatud suhkrud.
Teiseks koostisosaks on mandlijahu, mis sisaldab vähe süsivesikuid, kuid ohtralt tervislikke rasvhappeid, valke ja kiudaineid. Mandlijahu on ka heaks magneesiumiallikaks.
Selleks, et maitsed paremini esile tuleks, võiks lisada ka pisut soola. Huvitavat maitsenüanssi annab ka mandli- või vanilliessentsi lisamine.
Vormi martsipanimassist pallikesed, mida on hea vahepalaks või magustoiduks ampsata.
Vastavalt oma maitse-eelistusele ja datlite sordile võid datlite kogust suurendada või vähendada. Soovitame kasutada mahlasemaid ja kleepuvamaid datleid. Datlite sordist sõltub ka martsipani värvus. Käesoleva pildi tegemisel olid kasutusel üsna tumedad datlid, mistõttu jäi tulemus ka tavapärasest tumedam.
Toiteväärtus 100 g kohta
Kalorid: 436 kcal
Süsivesikud: 39.5%
Rasvad: 49.8%
Valgud: 10.7%
KOOSTIS
– 125 g kivideta datlid
– 100 g mandlijahu
– näpuotsatäis soola (valikuline)
– mandliekstrakt või vanilliekstrakt (valikuline)
VALMISTAMINE
- Lisa kõik koostisosad köögikombaini ja töötle kuni oled saavutanud ühtlase massi
- Vajadusel lisa pisut vett
- Vormi pallikesed või säilita lihtsalt martsipanimassina hilisemaks kasutamiseks (näiteks küpsetistes)
- Säilita külmkapis
Proovi järele ja anna meile kommentaarides teada, kuidas tervislik martsipan maitses