Kas sind võib ohustada D-vitamiini puudus?
Sügisel, mil päikesepaistet on aina vähem, on oluline mõelda D-vitamiini tarbimisele, et säilitada tervislikud luud ja üldine heaolu.
Mis on D-vitamiin ja miks meil seda vaja on?
Nime järgi liigitub D-vitamiin vitamiinide alla, kuid tegelikult on see sekosteroidne hormoon. D-vitamiin soodustab kaltsiumi imendumist soolestikus ning aitab säilitada vereseerumis piisavat kaltsiumi- ja fosfaadikontsentratsiooni, et võimaldada normaalset luude mineraliseerumist ning vältida lihaste tahtmatut kokkutõmbumist, mis võib krampe ja spasme põhjustada. Piisava koguse D-vitamiini puudumisel võivad luud muutuda õhukeseks ja rabedaks ning ka hambad kaotavad tugevust. D-vitamiinil on kehas ka teisi rolle, sealhulgas põletiku vähendamine, rakkude kasv ning glükoosi metabolismi moduleerimine.
D-vitamiin võib aidata erinevate haigustega võidelda. Uuringute kohaselt aitab D-vitamiin hulgiskleroosi ja südamehaiguste tekkeriski vähendada. Lisaks toetab D-vitamiin immuunsüsteemi tööd. Ebapiisava tasemega inimestel on suurem risk infektsioonide ning autoimmuunhaiguste (nt reumatoidartriit, I tüüpi diabeet, põletikulised soolehaigused) tekkeks.
Uuringute kohaselt aitab piisav D-vitamiini tase ka meeleolu reguleerida ning depressiooni ennetada.
Kust saab keha D-vitamiini?
D-vitamiini on võimalik saada kolmel viisil: päikese käes olles, toidust ja toidulisandina.
Päike: D-vitamiini kutsutakse päikesepaiste vitamiiniks just seetõttu, et keha toodab seda kokkupuutel otsese päikesevalgusega. Päikesevalguse käes toodetakse D-vitamiini nahas spontaanselt UVB kiirte toimel. Eestis saab ainuüksi päikesevalguse käest piisava koguse D-vitamiini vaid suvekuudel, seega septembrist maini tuleks leida endale D-vitamiini lisaallikas.
Toit: Üsna vähesed toidud sisaldavad D-vitamiini. D-vitamiini saame peamiselt loomsest toidust, kuid halvemini omastuvas vormis on seda ka osades seentes. Parimad D-vitamiini sisaldavad toiduained on rasvaste kalade liha ja kalamaksaõlid, munad ning maks.
Allolevas tabelis on välja toodud parimad D-vitamiini allikad toidus.
Toit | Mikrogrammi (mcg) portsjoni kohta | IU (International Unit) – rahvusvahelised ühikud portsjoni kohta | %DV (Percent Daily Value) – päevane väärtus protsentides |
Tursamaksaõli, 1 spl | 34,0 | 1360 | 170 |
Forell, 85g | 16,2 | 645 | 81 |
Lõhe, 85g | 14,2 | 570 | 71 |
Seened (mis on olnud UV-valguse käes), ½ tassi | 9,2 | 366 | 46 |
2% piim, 1 tass | 2,9 | 120 | 15 |
Toidulisandid: Toidulisandid võivad sisaldada D-vitamiini erinevaid vorme: vitamiini D2 ehk ergokaltsiferool või D3 ehk kolekaltsiferool. Enamik tõendeid näitab siiski, et D3-vitamiin suurendab veres 25(OH)D taset suuremal määral ja säilitab selle kõrgemat taset kauem kui D2-vitamiin, kuigi mõlemad vormid imenduvad soolestikus hästi. Seega apteegis D-vitamiini valides võiks eelistada vitamiini D3 vormi sisaldavaid toidulisandeid.
Kui palju peaks D-vitamiini tarbima?
D-vitamiini päevane tarbimissoovitus vastavalt vanusele ja soole on välja toodud alljärgnevas tabelis. Andmed pärinevad Eesti riiklikest toitumissoovitustest.
Vanus | Mees | Naine |
0-60 aastat | 400 IU/ 10 mcg | 400 IU/ 10 mcg |
61+ aastat | 800 IU/ 20 mcg | 800 IU/ 20 mcg |
Millised on D-vitamiini puuduse teket soodustavad tegurid?
Osadel inimestel on suurem risk D-vitamiini puuduse tekkeks. Soodustavateks teguriteks on:
- vähene päikese käes viibimine või õues viibides riiete kandmine, mis katavad suurema osa nahast
- ülekaalulisus
- osteoporoos
- vanus – rinnaga toidetavatel imikutel ja vanuritel suurem risk
- nahavärv – tumedama nahaga inimestel suurem risk
- teatud haigused – Crohni tõbi, tsöliaakia
- tervislik seisund, mis piirab rasvade imendumist
Täiskasvanutel ja üle 4-aastastel lastel, kellel ilmneb mõni nimetatud teguritest, on soovitatav võtta aastaringselt D-vitamiini sisaldavat toidulisandit.
Millised on D-vitamiiini puuduse sümptomid?
D-vitamiini vaeguse sümptomiteks võivad olla:
- väsimus
- halb uni
- luuvalu või valulikkus
- depressioon või kurbustunne
- juuste väljalangemine
- lihaste nõrkus
- söögiisu kadumine
- kiire haigestumine
- kahvatu nahk
Kui need sümptomid tunduvad tuttavad, on aeg pöörduda arsti poole, et määrata verest D-vitamiini taset.
Mis juhtub kui võtta liiga palju D-vitamiini?
D-vitamiini liigne kogus on mürgine. Kuna D-vitamiin suurendab kaltsiumi imendumist seedetraktis, põhjustab D-vitamiini ületarbimine märkimisväärset hüperkaltseemiat. Hüperkaltseemia võib omakorda põhjustada iiveldust, oksendamist, lihasnõrkust, valu, isutust, dehüdratsioon, liigset janu ja neerukivisid.
Päikesevalguse käes ei saa D-vitamiini üledoosi. Meeles tasub aga pidada, et pikka aega päikese käes viibides, peaks nahka kaitsma, et vähendada nahakahjustuste ja nahavähi riski.
D-vitamiin ja geenid
D-vitamiini kontsentratsiooni kehas määravad nii dieet kui ka keskkond. Nüüdseks on selgunud, et ka geenidel on roll D-vitamiini kontsentratsioonis. Geenivariatsioonid
- rs2282679, mis asub D-vitamiini siduva valgu GC geenis
- rs12785878, mis asub DHCR7 geeni lähedal
- rs10741657, mis asub polüpeptiid 1 CYP2R1 geeni lähedal
on mitmete uuringute kaudu seostatud D-vitamiini kontsentratsiooniga seerumis. Kahe sellise alleeli kandjatel on tavaliselt D-vitamiini tase madalam kui ühe alleeli kandjatel.
Näiteks on leitud, et CYP2R1 (rs10741657) riskialleeli kandjatel on 4x suurem tõenäosus ebapiisavaks D-vitamiini tasemeks. Suures metaanalüüsis, mis hõlmas üle 30 000 eurooplase leiti, et DC (rs2282679) riskialleeli esinemise korral on 63% suurem tõenäosus D-vitamiini puudulikkuse tekkeks.
Seda, kas sul esineb geneetiline eelsoodumus D-vitamiini puuduse tekkeks, on võimalik geenitesti abil kindlaks teha. D-vitamiini puudusega seotud geene analüüsitakse FiguraGen Vita, FiguraGen Health, FiguraGen Weight+Health ja FiguraGen Fit&Healthy geenitestides.
Kasutatud allikad:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
https://www.kliinikum.ee/patsiendiinfo-andmebaas/d-vitamiinist/
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
https://health.unl.edu/9-vitamin-d-deficiency-symptoms-and-10-high-vitamin-d-foods
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960076019304327
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)60588-0/fulltext
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30120973/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389634/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3086761/
https://www.snpedia.com/index.php/Rs2282679